fbpx

Čustveno varanje

Razgret pogled, vroče, kratko sporočilce – flirtanje na spletu požene kri po žilah, naval adrenalina se sprehodi preko hrbtenice. Pulz je pospešen. Misli in erotične fantazije pošiljamo osebi na drugi strani. Kaj če bi za to izvedel vaš partner? »Oh, saj je samo neškodljiv pogovor. Nič se ne dogaja,« bi rekli. Ali je morda drugače?

Pisk! Računalnik opozori na novo pošto. Manja zasanjano dvigne pogled od beležnice, v katero je ravno zapisovala nakupovalni seznam. »Kaj imaš oblečeno? Kar ne morem nehati misliti nate,« piše črno na belem Tilen. Spoznala ga je na zabavi pri skupnih prijateljih pred tremi tedni. Od takrat sta si izmenjala nešteto SMS in elektronskih sporočil. Ob neki priložnosti je Manja celo skrila svoj mobilni telefon za hrbet, ko se je njen fant vrnil domov. Tudi Tilen izbriše vsako Manjino sporočilce, da ga ne bi prebralo njegovo dekle. Morda se res samo malo šalita, toda je to res povsem nedolžno? Manja namreč kar dvakrat prebere njegov tekst in je ob tem zelo vesela. Na tisoče misli se ji podi po glavi, kako bi jo Tilen poljubil, jo objel … Njena domišljija divje teče naprej.

Bodite pošteni – se res ni nič zgodilo?

Klasično varanje partnerja je dobilo konkurenco – čustveno varanje! Razlika je le, da se afera ni končala v postelji, ampak v glavah udeležencev in v večini primerov s slabo vestjo. Kljub temu, da ni spolne interakcije, je lahko čustvena afera prav tako intenzivna in škodljiva za odnos kot spolna. Večina čustvenih afer se sicer ne prelevi v fizične, saj bi dejansko srečanje v trenutku uničilo vse iluzije.

Kako se začne?

Večina ljudi si dovoli imeti afero takrat, ko so v obstoječem odnosu nesrečni. Seks ni dovolj dober, ne dobijo dovolj pozornosti ali pa se preprosto počutijo nerazumljene. Razmerja ne končajo pri prvem znaku težav, temveč iščejo neko drugo obliko zadovoljstva za zamenjavo. Takrat se vse začne. A ne glede na to, ali je afera čustvene ali spolne narave, obe privedeta do slabe vesti pred partnerjem. Študije kažejo, da je v resnici v mnogih primerih pri aferi intenzivnost čustev do ljubimca močnejša kot do partnerja.

Skrivati ali priznati?

Manja odvrne pogled od računalnika in se pozibava na stolu. Izgublja se v svojih erotičnih fantazijah o Tilnu. Toda ne! Nenadoma se počuti res krivo. S fantom živita skupaj že štiri leta in njeno srce pripada njemu. Do njega ni pošteno, da tako razmišlja o drugem moškem. »Mogoče bi mu morala povedati, kaj doživljam?« se sprašuje. Po nasvet se obrne tudi k svoji osebni vedeževalki, ki ji je že velikokrat pomagala poiskati prave odgovore na vsa njena vprašanja.

Če ne želi ogroziti svojega dolgoletnega razmerja, potem je odgovor vsekakor ne! Psihologi, ki so raziskovali pojav čustvene nezvestobe, so odkrili, da se partnerji odzovejo na spoznanje, da so bili čustveno prevarani, enako kot tisti, ki so bili dejansko prevarani. Prizadeti so, izdani in so jezni. Poanta ni v celotni virtualni romanci, moti jih, da je njihov življenjski sopotnik delil intimne in čustvene misli z drugo osebo. Trditev, da afera brez seksa ne šteje kot nezvestoba, ne drži. Intimnost je kočljiva zadeva, na koncu sta lahko v zvezi prizadeta oba.

Le kdo ni nikoli pomislil na drugo osebo, čeprav je v razmerju? Metuljčki v trebuhu, pospešeno bitje srca – vse to spodbuja dušo. Na vprašanje, kako daleč bi šli, mora vsak najti odgovor sam. Ne pozabite, fantazija je čudovita stvar, ki jo lahko vnesete tudi v svoj vsakdan s partnerjem.

O vseh temah, ki vas v tem trenutku obremenjujejo, se lahko posvetujete s strokovnjaki na Kosmiki vsak dan med 8. in 23. uro. Skupaj boste poiskali pot do prave sreče.

Za dodatne nasvete se lahko obrnete na svetovalce Kosmike, ki so tu za vas, da vam pomagajo na poti do srečnejše prihodnosti!

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje