fbpx

Energija jeseni

energija jeseni

Jesen počasi že trka na vrata in nam z jesenskim enakonočjem v septembru kaže zgled ravnovesja. Narava to zna. Razume svoje cikle, ve kdaj je čas za rast in ve kdaj je čas za umiritev. Dobro ve kdaj je najbolj primeren čas za aktivno in kdaj je čas za bolj pasivno delovanje. Kaj pa mi? Se znamo poslušati?

Pomembno je, da tudi v jeseni ohranjamo svežo energijo, ki smo jo čutili poleti. Po pomladnem zagonu in poletnem višku se je začelo obdobje upadanja in upočasnitve. Dan postaja krajši in noč daljša, že lahko vohamo hladna jutra, ki bodo prinesla dolgo in hladno zimo. Prihaja čas, ko se od aktivnega poletnega življenja, usmerjenega navzven, umirjamo in potujemo navznoter. To je čas, ko energija jeseni potrebuje vse viške energije, ki je ostala od poletja.

JESENSKI ELEMENT KOVINE IN PLJUČA

Po kitajski tradicionalni medicini obdobju jeseni vlada element kovine, ki energetsko predstavlja krčenje in obračanje vase. V telesu je element kovine povezan s pljuči in z debelim črevesjem kot parnim organom pljuč. Prav pljuča so v času jeseni najbolj povezana z boleznimi, ki nas lahko doletijo: prehlad, gripa, kašelj, pljučnica …

Pljuča so odgovorna za sprejemanje čiste energije, so dihalni organ, odgovoren za oskrbo s kisikom vseh telesnih organov. Za zdravo jesen in zimo je prav zdaj smiselno čistiti in krepiti energijo pljuč – s pravilno prehrano, primerno umirjeno vadbo in s kvalitetnim dihanjem ter dihalnimi vajami. Izogibajmo se negativnim čustvom, predvsem žalosti kot čustvu pljuč. Posebej se odsvetuje kajenje, ki močno poškoduje energijo pljuč.

UGOTOVITE, KJE TIČI VZROK UTRUJENOSTI

Različni dejavniki lahko prispevajo k pojavu jesenske utrujenosti, ki se razdelijo v dve glavni kategoriji: psihični in fizični vzroki. Med fizičnimi vzroki so glavni krivec za slabo počutje neurejeno hormonsko ravnovesje, zdravstvene težave, kot so anemija, infekcije, diabetes ali počasno delovanje ščitnice. Prav tako lahko srčne težave ali pomanjkanje spanja prispevajo k občutku utrujenosti. Na drugi strani so psihični vzroki, vključno s stresom, anksioznostjo, nejevoljo in depresijo. Ti lahko privedejo do utrujenosti, spremljajo pa jih lahko tudi izguba apetita, padec libida in celo glavoboli. To so težave, zaradi katerih lahko energija jeseni oslabi. Pomembno je razumeti njihov izvor, da bi jih lahko uspešno obvladovali.

energija jeseni in jesenski kristali

Svoj komplet kristalov za to jesen si lahko zagotovite na Kosmika Trgovini. Naročite TUKAJ.

ZMANJŠAJTE JESENSKI STRES

Jesen prinaša svoje obveznosti, vendar če čutite, da zaradi vsakdanjih opravil doživljate neznosne količine stresa, nemudoma poiščite hobi, ki vas bo sprostil. Lahko se lotite joge ali meditacije, ki odlično ublažujeta napetost, ki nam prav tako odvzema energijo. Pozitiven vpliv na počutje utegne ponuditi tudi preureditev bivalnega prostora, ki ga lahko okrasite po svojem okusu. Po stresnem dnevu se je lepo vrniti v dom, ki deluje sproščujoče.

OSTANITE AKTIVINI IN HIDRIRANI

Zavoljo pustega jesenskega vremena se mnogi zlahka odrečejo aktivnostim v naravi in raje izberejo poležavanje na domačem kavču. Gibanje v naravi potrjeno pripomore k boljšemu počutju in nas ponovno napolni z energijo. Seveda, če ste utrujeni, ne vztrajate za vsako ceno. Vseeno pa vam bo prijeten jesenski sprehod v umirjenem tempu dobro del.

Poleg tega ne pozabite, da je vzrok utrujenosti lahko tudi dehidracija, kateri si izognete, če si na dan privoščite šest do osem velikih kozarcev vode. Izogibajte se kofeinu in alkoholu. V vedno hladnejših dnevih pa vam bo zagotovo prijala tudi skodelica toplega in krepčilnega čaja.

energija jeseni

MOKRA IN KREPČILNA HRANA

Bolj kot se okolica hladi, več pomoči potrebuje naše telo za ogrevanje od znotraj. Pravilna prehrana in hranilni obroki, nam bodo dobro deli. V jesenskem času je priporočljivo jesti predvsem toplo in močnato hrano. Na začetku jeseni sicer lahko še vedno uživate tudi nekoliko grenke in trpke jedi, toda ko se zares shladi, njihov vnos občutno zmanjšajte. To je idealen čas za uživanje živil, ki nam jih v tem obdobju narava ponuja kar na pladnju: sezonska zelenjava (korenje, pesa, cvetača, sladki krompir, buče …) in sadje (grozdje, jabolka, hruške …), oreščki (lešniki in orehi), žitarice (pšenica, ječmen, riž, koristne so tudi polnozrnate in ajdove testenine).

Jeseni uporabljajte tudi več začimb z ogrevalnim učinkom, kot so črni poper, ingver in cimet. Telo grejejo tudi enolončnice in juhe, ki so lahko prebavljive, zato so v jesenskih hladnih dneh zelo priporočljive. Predvsem pa pazite, da so zajtrki in večerje tople ter se predvsem v tem času in med obroki izogibajte hladnim pijačam.

NE PREPUŠČAJTE SE SAMOTI

Kljub bolj hladnemu vremenu se ne odrekajte druženju s prijatelji, saj je prav to tisto, kar potrebujete, da se vaše razpoloženje dvigne, energija jeseni pa okrepi. Dobrodošlo je tudi druženje v dvoje, saj je jesen odličen letni čas za romantične sprehode in dolge večere ob romantičnih filmih. Morda pa bi na vaše počutje dobro vplivalo tudi kakšno jesensko nakupovanje s prijateljico.

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje