fbpx

Interpretacija sanj

Ponoči gremo v posteljo, da bi se sprostili, umirili in napolnili z novo energijo za prihodnji dan, a nas kaj hitro zanese v bujni domišljijski svet, poln nenavadnih podob, nepoznanih ljudi, zanimivih živali, čudnih bitij ter pokrajin. Priča smo najbolj neverjetnim izkušnjam in iracionalnim prizorom. Za prostor in čas se včasih zdi, da ne obstajata. Želje se nenadoma uresničijo ali pa pride do težav. Sanje so včasih lepe in dobre, lahko so tudi grde in moreče. Včasih smo prav veseli, da se zbudimo iz more, pogosto nam je tudi žal, da so bile le sanje. In kaj vse, kar sanjamo, pomeni?

Ta drugi svet, ki ga srečujemo vsak večer, je nadvse razburljiv. Ljudje so obsedeni s pomenom svojih sanj že od pradavnih časov. Najstarejše zapise, razlage in interpretacije lahko najdemo v knjigi sanj, ki je bila vklesana v kamen pred približno 4000 leti v Starem Egiptu. Tolmačenje sanj je že starodavna modrost, ki je dosegla svoj vrh v poznem 19. stoletju in na začetku 20. stoletja zahvaljujoč raziskavam S. Freuda in C.G. Junga. Njuna odkritja so še danes trdna podlaga za preučevanje sanj ter analizo njihove vsebine.

Freud in Jung: očeta razlage sanj

Sigmund Freud (1856–1939), utemeljitelj psihoanalize, je opisal sanje kot kraljevsko pot do nezavednega. Po Freudu razlaga sanj temelji na preteklosti. V psihoanalizi korenine problemov, s katerimi se spopada bolnik, izvirajo iz travmatičnih izkušenj iz otroštva. Po Freudu so sanje izraz potlačenih misli, ki se rišejo v simbolih. Simbolom sanjača je pogosto pripisoval spolni vidik. Kljub temu je priznaval, da so nekateri simboli v sanjah tudi samo predmeti brez večjega pomena.

Carl Gustav Jung (1875-1961), Freudov učenec, je imel drugačen pristop. Dejansko je poudarjal enake asociativne vidike – simbolni pomen. Vendar je trdil, da se je potrebno osredotočiti na trenutni položaj sanjača v resničnem življenju. Jung določenemu simbolu iz sanj ni dodelil le spolnega pomena, v zakup je vzel tudi osebni pogled sanjača. Po Jungu so sanje komunikacija med zavednim in nezavednim ter ponujajo rešitve za težave v življenju sanjača.

Vsakdo sanja, četudi se tega ne zaveda

Vsak od nas sanja, čeprav se svojih sanj ne zavedamo vedno. Vsako noč se v naši glavi odvrti do šest različnih filmov sanj. Kadar mislimo, da se ne moremo spomniti naših nočnih domišljijskih dogodivščin, to ni povsem res. Vzroki, da se ne spomnimo sanj, so lahko različni: strah pred neprijetnim sporočilom ali zavrnitvijo, neodobravanje vsebine, stresni dejavniki ter celo določena zdravila.

Če se spomnite svojih sanj in želite izvedeti, kaj vam napovedujejo, se obrnite na profesionalne svetovalce in vedeževalce na Kosmiki, ki vam lahko pomagajo odkriti njihov pravi pomen!

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje