fbpx

Sanje

Sanjam naju, da se ljubiva v raju

Vsi sanjamo, in to prav vsako noč, celo večkrat, čeprav se nekateri tega ne spomnite vedno. Zakaj ne? Ker ste se očitno zbudili v nepravi fazi. Spanje namreč sestavljata dve glavni fazi, NREM in REM (REM ali Rapid Eye Movement pomeni hitro premikanje očesnih zrkel), sanjamo pa samo v slednji. In če se tekom nje zbudimo, se sanj tudi spomnimo. Seveda je to pogojeno s tem, da budni ostanemo vsaj tako dolgo, da se nam slike in podobe vtisnejo v spomin. Tega, zakaj sploh sanjamo, pa žal niti znanstveniki ne znajo točno povedati.

Sanje so sicer uganka, s katero se človeštvo ukvarja že od nekdaj. Za stare Egipčane, na primer, so bile sanje sporočila, poslana od samih bogov. Bili so prvi, ki so izdelali sanjsko knjigo – in to že 1300 let pred našim štetjem. Pravo veljavo v »sodobnosti« so sanje dobile šele v začetku 20. stoletja s Sigmundom Freudom in njegovim delom Razlaga sanj. V omenjeni knjigi zasledimo trditev, da prek razlage sanj lahko pridemo do védenja o naši podzavesti. Nekatere sanje imajo torej globlji pomen, druge pa le odsevajo dnevno dogajanje. Lahko bi celo rekli, da so sporočila našega telesa, misli in duha – odsev nas samih. Iz njih se lahko mnogo naučimo o svojih mislih, čustvovanju, obnašanju in vrednotah. Carl Jung pa je bil tisti, ki je prišel do ugotovitve, da se poleg osebnih simbolov v sanjah pojavljajo tudi takšni simboli, ki so enaki za vse ljudi, ne glede na kulturo ali generacijo. Gre za t. i. arhetipe, kot so rojstvo, smrt, poroka ipd.

Sanjska simbolika

Ker torej sanjamo v podobah, so pri razlagi sanj v veliko pomoč sanjske knjige, v katerih so opisani pomeni številnih simbolov. Vendar ti, kot že rečeno, ne pomenijo vedno in za vse enako. Vsaka sanjska podoba ima namreč individualen pomen za tistega, ki jo je sanjal, zato smo sami zase najboljši interpreti. Vsekakor pa je za točno razlago potrebno upoštevati še pretekle izkušnje in sedanje dogajanje. Dejstvo je tudi, da v sanjah ne nastopamo vedno v svoji podobi, lahko smo druga oseba, žival, ali celo predmet. Zato se tisti, ki pri razlagi sanj še vedno bolj kot ne tavate v temi, lahko obrnete tudi narazlagalce sanj. Njihov sloves sicer ni takšen, kot so ga uživali v starih civilizacijah, a so ravno tako zelo dobrodošla pomoč, morda samo za usmeritev. S sanjami je namreč moč razložiti tudi probleme oziroma težave, ki nas pestijo, zato je vsekakor dobro znati dešifrirati njihov pomen.

Kaj pomenijo naše sanje

V primeru morastih sanj gre za dogodke, ki so se že zgodili. Čeprav so takšne sanje strašne, so nadvse poučne, saj pomagajo uvideti situacijo ali problem – prek njih lahko spoznamo, kaj je šlo narobe. Če se sanje ponavljajo, je to opozorilo, da nekaj v našem vedenju ni v redu. S tem nam posledično dajo vedeti, da je nujno potrebno prekiniti s starim vzorcem in ga zamenjati z novim načinom obnašanja ali razmišljanja. Če v sanjah nastopamo mlajši, kot smo v resnici, imamo s tega obdobja še nekaj nerazčiščenega, nekaj, kar še nima epiloga. Če sanjamo vodo, pomeni, da preiskujemo svoja najgloblja čustva. V primeru simbolike ognja lahko gre, med drugim, za spodbudo, da nadaljujemo v smeri, ki smo si jo zadali. Sanj o smrti pa se ne gre prestrašiti, saj so najverjetneje znamenje neke spremembe, transformacije.

Zatorej, če šele vstopate v svet odkrivanja sanjskih simbolov, si sanje zapisujte. Opisi naj bodo čim bolj natančni. Navedite barve. Če sanjate osebo, napišite, kdo je, ali se vam zdi privlačna, kaj ima oblečeno, o čem govori … Zabeležite torej vse, česar se spomnite. Pomembna je že vsaka malenkost. In še to – obvezno si jih zapisujte v sedanjiku, kot na primer »V roki držim svinčnik in pišem«. Ko imate vse črno no belem, pa se podajte v čudoviti svet simbolov in odkrivanja samega sebe.

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje